Aktualności

Wina amerykańskie

Dla kogo są wina amerykańskie? Jak smakują? I czy mają szanse konkurować z klasycznymi winami europejskimi? Wbrew pozorom Amerykanie potrafią produkować tego typu trunki. W ostatnich latach produkcja wina stała się popularną czynnością, szczególnie na terenie zachodnich stanów. Ciepłe temperatury, niska wilgotność i dobra pogoda przez cały rok pozwalają na długofalowe planowanie produkcji. Ta wyróżnia się przy tym małym ryzykiem niepowodzenia.

Do najpopularniejszych win amerykańskich zaliczyć możemy wina czerwone. To trunki idealne do serwowania przy konsumpcji czerwonego mięsa. Dlaczego? Czerwone wino świetnie podkreśla jego smak, nadając całemu posiłkowi unikalnego charakteru. Warto pamiętać także o tym, że innych kieliszków użyjemy do serwowania czerwonego wina, a innych do podania wina białego. Bez względu na to, jaki kolor wina znajdzie się na stole, kieliszek powinien stać po prawej stronie talerza. Jest to tradycja, która wzięła się z tego, że większość ludzi jest praworęczna, tak więc dla ułatwienia kieliszek z winem powinien znajdować się po prawej stronie stołu. Obecnie wina amerykańskie stają się coraz chętniej wybierane przez Europejczyków. Charakteryzują się delikatnym smakiem oraz przyjemną nutą zapachową. Choć wciąż nie należą do grona najbardziej prestiżowych, trzeba przyznać, że z roku na rok radzą sobie coraz lepiej. Warto wyposażyć się w parę butelek różnych win amerykańskich i przetestować, które z nich najbardziej przypada nam do gustu. To świetny wybór na budżetową imprezę, domówkę, urodziny czy przyjęcie niespodziankę. Z racji na delikatny smak wina amerykańskie powinny zasmakować i tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem trunku.