W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują produkty bio, w tym również lody. Czym jednak są lody bio i co je wyróżnia?
Lody bio to przede wszystkim produkty, które wytwarzane są z naturalnych składników pochodzących z ekologicznych upraw. To oznacza, że w trakcie produkcji nie są stosowane konserwanty, barwniki czy sztuczne dodatki.
Lody bio w gastronomii – jakie są ich zalety?
Jedną z głównych zalet lodów bio jest ich smak. W smaku są one bardziej naturalne i intensywne niż ich odpowiedniki z supermarketów. Poza tym, z uwagi na brak sztucznych dodatków, są bardziej zdrowe i lekkostrawne.
Warto też zwrócić uwagę na estetykę podania. Lody bio idealnie sprawdzą się w restauracjach czy kawiarniach, gdzie wystrój oraz prezentacja dania są równie ważne, co jego smak. Z uwagi na naturalny smak oraz brak barwników – lody bio prezentują się bardzo apetycznie i przyciągają wzrok gości.
Co powinniśmy wiedzieć przed wprowadzeniem lodów bio do menu?
Przede wszystkim warto wybrać sprawdzonego producenta oferującego lody bio, który będzie w stanie zapewnić wysoką jakość produktów. Zaleca się również, aby wprowadzenie lodów bio do menu było poprzedzone odpowiednią promocją, co pozwoli przyciągnąć nowych klientów.
Warto też zwrócić uwagę na dobór smaków, które powinny być wyjątkowe i niebanalne, aby przyciągnąć wymagających gości. Lody bio mogą być też świetnym pomysłem na desery wegetariańskie, które w sprawnie zarządzanej restauracji będą cieszyły się dużą popularnością. lody bio do gastronomi